Duale opleiding

Dosign & Roodenburg werken samen aan het tekort binnen de technische arbeidsmarkt – Een samenwerking om trots op te zijn.

Dat er een tekort is aan goed geschoolde mannen en vrouwen in de techniek zal bijna niemand ontgaan. Engineers, werkvoorbereiders, projectleiders en modelleurs worden vrijwel dagelijks benaderd om een overstap te maken naar een nieuwe baan. Dit is het gevolg van jarenlange vergrijzing en (te) weinig aanwas vanuit technische opleidingen. Dosign en Roodenburg hebben om die reden de handen ineengeslagen en werken al geruime tijd samen aan het terugdringen van dit tekort.

In vier jaar ingenieur
De samenwerking tussen Dosign en Roodenburg vertaalt zich in de vorm van Duale opleidingen binnen de techniek. Onder de noemer “in 4 jaar ingenieur” worden havisten, vwo- en mbo-schoolverlaters opgeleid en klaargestoomd voor een carrière binnen de technische sector. Zij volgen een erkende hbo-opleiding in Delft, Nijmegen, Rotterdam of Breda en werken daarnaast 28 uur mee in een bedrijf, bijvoorbeeld Roodenburg. Dosign is gedurende het hele traject persoonlijk begeleider en coach van de student.

Roodenburg biedt de duale student een praktijkgericht opleidingstraject met complexe en unieke utiliteitsprojecten die de student niet alleen de beste leerschool biedt maar die het traject ook uitdagend maakt. Voor een sfeerimpressie van Roodenburg kijk op de LinkedIn-pagina of de website van Roodenburg.

“Het unieke aan ons traject is dat de student na vier jaar studeren een ingenieurstitel op zak heeft, maar daarnaast ook nog eens vier jaar relevante werkervaring op het CV kan bijschrijven.” Aldus Ramon Feuth, directeur van Dosign en initiatiefnemer van het duale traject. “Bovendien heeft de startende engineer geen studieschuld en heeft hij of zij een ook nog een aantal relevante technische en managementcursussen gevolgd. Dit creëert een grote voorsprong t.o.v. een reguliere starter.”

Voordeel voor de werkgever
Roodenburg richt zich op duurzame klimaatinstallaties binnen de utiliteitsmarkt waarbij de missie luidt: Samen Ambities Realiseren! Deze ambities kunnen alleen worden gerealiseerd door de inzet van o.a. engineers, modelleurs, calculators en andere specialisten met een uitstekende technische kennis. Helaas gaan er steeds meer gekwalificeerde mensen met pensioen en blijft de nieuwe aanwas vanuit de opleidingen achter bij de uitstroom. Om dit probleem een halt toe te roepen werken Dosign en Roodenburg al jaren samen binnen het duale traject.

Naast de voordelen voor de student zijn er ook voordelen voor de partners die werkplekken aanbieden.”

Roodenburg:

Eenmaal bij ons gestart wordt een duaal student direct gekoppeld aan zijn praktijkbegeleider, maar eigenlijk is iedereen binnen ons bedrijf makkelijk benaderbaar voor vragen. Wij geven iedere student de kans om de eerste 3 maanden op onze bouwprojecten mee te werken om zo ook de nodige (basis) praktijkkennis op te doen. Door dit intensieve traject levert de student als snel een actieve bijdrage in onze projectteams, wat uiteraard voor beide erg plezierig en zinvol is.

Wij zijn enorm tevreden over dit traject en hebben elk jaar weer plaats voor een nieuwe student.

Ambities realiseren
Samen proberen Dosign en Roodenburg dus om het tekort en de uitstroom binnen de techniek een halt toe te roepen. De gezamenlijke ambitie is om mensen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. Tot nu toe heeft dit geresulteerd in een aantal mooie trajecten die zijn afgerond en met het oog op de toekomst hebben de twee bedrijven afgesproken om hieraan te blijven werken.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden binnen het Duale traject van Dosign en Roodenburg? Kijk dan op in4jaaringenieur.nl en lees de blogs van oud studenten of meld je direct aan!

Heb je vragen over de projecten bij Roodenburg neem dan telefonisch contact met ons op 0180-513133, ook zij gaan graag met je in gesprek!