Opdrachtgever:
Kondor Wessels te Amsterdam
Looptijd:
Juni 2015-Juni 2016
Oppervlakte:
6.500 m2
Installaties:
W en S installatie

Het Metropoolgebouw in hartje Amsterdam, op de hoek van de Weesperstraat en de Keizersgracht, heeft in 2015/2016 een grootschalige transformatie ondergaan. Het gebouw is volledig gerenoveerd en omgebouwd tot “Zoku” hotel.
Zoku is een nieuw hotelconcept dat het nieuwe (internationale) wonen en werken faciliteert. Het zogenaamde “short stay” hotel wordt gebouwd voor mensen die tussen de vijf dagen en drie maanden in Amsterdam wonen en werken. Naast 125 hotelkamers biedt het gebouw verschillende ‘huiselijke’ faciliteiten zoals een woonkeuken, groentekassen, hobbyruimtes en een restaurant.

Om deze ombouw mogelijk te maken heeft Roodenburg vrijwel de complete werktuigkundige en sanitaire installaties vervangen. Omdat de constructie van het gebouw, bestaande uit een betonnen skelet van kolommen, balken en dunne verdiepingsvloeren, behouden bleven, zorgde dat voor de nodige uitdagingen. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd als kantooromgeving, met een beperkte verdiepingshoogte. Om de switch naar hotel te maken, was precisiewerk benodigd. Het was een uitdaging om alle installaties netjes in de bestaande, beschikbare ruimtes in te passen.